Start » Charlie og sjokoladefabrikken

Charlie og sjokoladefabrikken

Tenk å vinne den ene av få gullbilletter, og slippe inn i et rike der kål og kålsuppe er byttet ut med all den deilige sjokoladen du kan drømme om. Hvem har vel ikke drømt om å være Charlie i Charlie og sjokoladefabrikken til Willy Wonka? Og der de som er snille blir belønnet, og de slemme også får som fortjent! Drøm deg tilbake til barndommens fantasier med Charlie og sjokoladefabrikken, og fyll stuebordet med deilig sjokolade fra Hval. Lås dørene, skru av telefonen og forsvinn inn i en fantastisk fantasiverden for en stakket stund!

Hval sjokoladefabrikk er mekka for sjokoholikere

Charlie og sjokoladefabrikken, Heksene og Matilda

Roald Dahl skrev historien om Charlie og Willy Wonka i 1964. I Charlie og sjokoladefabrikken følger vi unge Charlie Bucket som vinner en reise til Willy Wonkas sjokoladefabrikk. Roald Dahl var faktisk delvis norsk, og har skrevet flere kjente og kritikerroste romaner og noveller for både barn og voksne. Flere av bøkene hans har blitt filmatisert, og er dramatisert på mang en scene over hele verden. I tillegg til Willy Wonkas sjokoladefabrikk, så er det mange som vil nikke gjenkjennende når vi nevner Heksene eller Matilda.

Når en ser på livshistorien til Roald Dahl, så kan man trekke røde tråder mellom de usedvanlige historiene og hans egen barndom. Kanskje er historien om Charlie og sjokoladefabrikken en ung Dahls egne drømmer? Kjennetrekk i historiene til Dahl er de slemme voksne skurkene som vi ser på gjennom barneøyne. Heldigvis finnes det alltid en god voksenperson også, som hjelper barna i historien. Dahl flyttet rundt forbi på ulike kostskoler, og han opplevde også spanskrøret på nært hold. Hans far og søster døde da han var liten, og savnet etter moren var stort da han bodde på de ulike skolene.

Kjente skuespillere gir oss Willy Wonka og gjengen

Når en barnebok blir så populær som det mange av Dahls bøker har blitt, så blir den selvfølgelig tatt videre til andre medier også. Historien om Charlie og sjokoladefabrikken har blitt fremvist på mange kjente scener, men de største og mest kjente fremstillingene er gjort på film. Den første utgaven som ble filmatisert ble gjort i 1971. Den gang var det Mel Stuart som regisserte filmen, og Willy Wonka ble spilt av Gene Wilder. I rollen som Charlie fikk vi se Peter Ostrum som har takket nei til alle filmroller siden den gang.

Den hittil nyeste og mest kjente filmen kom i 2005. Da fikk vi et gjensyn med Charlie og sjokoladefabrikken i en ny drakt, og denne gangen med Johnny Depp i rollen som Willy Wonka, en rolle han virkelig tar på alvor. Freddie Highmore spiller rollen som den sjarmerende Charlie Bucket. En fun-fact er at Highmore også har hovedrollen i Bates Motel, som viser oss historien etter ”Ondskapens hotell”. Den nye filmen om Willy Wonkas sjokoladefabrikk er regissert av Tim Burton i ekte Burton stil. En annen fun-fact er at Marilyn Manson (!) ble vurdert til å spille rollen som Willy Wonka.

Et fantastisk eventyr fra en stor forfatter

Alle historiene til Dahl blir ekstra interessante når du tar hans livserfaringer med i betraktning. Du bør absolutt få med deg Charlie og sjokoladefabrikken – et fantasifullt eventyr – enten du leser originalen selv, eller ser en av dramatiseringene. Man kan tenke seg at hans karriere som forfatter har fungert som et terapeutisk arbeid der han søker å finne fred med sine egne barndomsopplevelser. Og hva passer vel bedre som terapi enn sjokolade? Mon tro om ikke det er noen norske barn som også har drømt seg til Hval sjokoladefabrikk?