Start » Sjokoladekake

Sjokoladekake

Den er elsket for sin fantastiske smak, men mislikt på grunn av sin usunnhet. Dette er en kake som er spesielt elsket av barn og ungdom. Ser man etter en kake som smelter på tungen, er sjokoladekake det rette alternativet. De fleste hjem har et større eller mindre grad et forhold til sjokoladekake og alle har en favorittoppskrift. I Norge har vi mer eller mindre en lang historie med å invitere venner og familie på søndagsbesøk eller feiring, og det er en av hovedgrunnene til at det blir bakt mye kake i dette landet.

Sjokoladekake så dagens lys på 1800-tallet

Norge har en lang tradisjon med kakebaking. Kake har blitt laget helt siden melet ble oppfunnet. De aller første, nedskrevne tekstene om kake ble funnet i middelalderens England. En kake som de fleste har et godt forhold til, er sjokoladekake. Den ble først introdusert for vanlige mennesker rundt år 1875, etter at Henri Nestlé fant opp tørrmelken. Da gikk det relativt kort tid før man oppdaget at kombinasjonen av kakao og kondensert melk ble til melkesjokolade. Dermed var veien kort til å utvikle deilig kake med sjokolade.

Før i tiden var kakene slik vi kjenner brødet, og det som var forskjellen mellom en kake og et brød var hovedsakelig formen. Mens kaken var rund og flat, slik det enda er, sto brødet oppreist under steketiden. I motsetning til før, da kake ofte var for å mette familien, blir kake nå i de fleste hjem utelukkende brukt til besøk og feiringer. En av kakene spesielt barn har som sin favoritt er sjokoladekake, mye grunnet den saftige og gode sjokoladesmaken.

Når man baker kan kreativiteten få fritt utløp

Det finnes mange ulike sjokoladesmaker og det er bare kreativiteten og smaksløkene som setter grenser. Det finnes et utall oppskrifter på sjokoladekake i alle varianter. Ofte kommer det an på hvilken anledning og alder kaken skal være til. Erfaringene tilsier at barn liker den tradisjonelle kaken med smak av melkesjokolade, mens mer voksne mennesker tørr og teste ut litt ulikt krydder for å få en litt annen smak. Tradisjonelle sjokoladekaker er kjent for ikke å være så sunt, men ønsker man en sunnere variant går det an å bytte ut melkesjokolade med en mørk sjokolade.

En ting som er morsomt med å bake kake er å eksperimentere med litt ulike smaker. En ting mange benytter muligheten til er å tilføye noe ekstra til kaken. Det kan være peanøttfyll, ekstra sjokoladeglasur eller å kombinere sjokoladekake med en annen kake, som bløtkake. Det vil gi en unik og artig vri på kaken, som også er særlig populært blant de yngste. Skal man lage en kake til en feiring, vil man i tillegg finne utallige pyntegjenstander man kan dekorere kaken med.

En aktivitet som samler familien

Det å bake kake er ofte en aktivitet familien gjør sammen. Ofte har familien opptil flere permer med ulike kakeoppskrifter, og oppskrift på sjokoladekake er ikke noe unntak. Det som gjør baking så unikt er det å kunne bruke kreativiteten helt fritt. Mange forbinder kakebaking med kunst. Man kan dekorere, pynte, teste ut smaker og utvikle kaken akkurat slik man vil, så lenge basisoppskriften følges. Mange vil si at melet er noe av det beste og mest praktiske som er oppfunnet.

Sjokoladekake med pynt